Meer groene planten, minder ADHD en ADD medicatie. Groen om je heen maakt verschil!

Een bijzonder ADHD verhaal op school – deel 1
14 mei 2016
Een bijzonder ADHD verhaal op school – deel 2
9 juni 2016
Show all

Meer groene planten, minder ADHD en ADD medicatie. Groen om je heen maakt verschil!

Ja, hoe meer groene pZoek de natuur oplanten om je heen, hoe minder minder ADHD medicatie en ADD medicatie er nodig is. Groen om je heen maakt echt verschil!
Ben je ook zo nieuwsgierig naar de oorzaak waarom er toch zoveel ADHD wordt geconstateerd in Nederland? De Universiteit van Wageningen (WUR) heeft in 2015 een onderzoek afgerond waarbij ze niet anders kunnen dan concluderen dat meer groen in Nederland wel degelijk verschil maakt.

 

Wat was hun onderzoek?
Omdat in sommige delen van Nederland meer ADHD voorkomt dan in andere gebieden, vroegen ze zich in Wageningen af of plekken groen dichtbij de woning, waar kinderen leven uitmaakt of  ze wel of geen Ritalin nodig hebben. Ze onderzochten of kinderen in die gebieden minder ADHD medicatie gebruikten. Met in hun achterhoofd dat als de inrichting van het landschap uitmaakt om mensen zich beter te laten concentreren, en rustiger te maken, wij dit als land kunnen gebruiken bij de planning van onze steden en ons land. Het was best een groot onderzoek. Het verzekeringsbedrijf Achmea werkte mee, waardoor de postcode gegevens van 248.270 kinderen  die Ritalin innemen konden worden gebruikt.

Uitkomst van het onderzoek
In de gebieden waar groene natuur te vinden was,  werden er minder medicijnen voor ADHD of ADD gebruikt.  Gewoon al omdat er binnen een straal van 500 meter tuinen waren, een groenstrook  of een park. Dat is echt geweldig nieuws!

Kleine maar
Het geldt voor bijna alle kinderen. Dat is gelijk de maar in het verhaal. Blijkbaar gaat deze vlieger niet op voor kinderen van rijkere ouders en bij kinderen van allochtonen.  Bij deze kinderen komt uit het onderzoek geen of minder verschil naar voren. Word ik natuurlijk gelijk nieuwsgierig. Waarom zou dat zijn?  Spelen ze sowieso meer buiten? Sporten ze meer? Of gaan deze ouders minder snel naar de huisarts omdat ze het ADHD-gedrag minder storend vinden?  Of gebruiken deze ouders meer natuurlijke medicatie voor ADHD?

Zoeken naar antwoorden
Uit onderzoeken in achterstandswijken in het buitenland blijkt dat ouders inderdaad minder snel naar de huisarts gaan omdat ze het drukke gedrag van hun kind helemaal niet zo storend vinden. Zou dat in Nederland ook zo zijn?  En welk onderdeeltje maakt dan dat groen om je heen zoveel effect heeft?  Vraag ik me toch oprecht af… Zou het de kleur groen zijn? Is  het de zuurstof die die planten en bomen zo dicht bij je huis geven de oorzaak van minder Ritalin gebruik in Nederland?

Verder onderzoek
En omdat ik toch woon in een welgesteld stukje Nederland, vraag ik me ook af waarom het onderzoek geen effect heeft kunnen zien bij kinderen in welgestelde buurten?  Is het misschien omdat deze ouders meer geld hebben om zelf natuurlijke medicatie en supplementen te kunnen betalen? Wat mij betreft tijd voor meer onderzoek. Ik ben nieuwsgierig geworden!

Wij gaan in ieder geval verder met deze gegevens. Er komen meer groene planten in huis, meer blijvende groene planten in de tuin. En meer sporten in de natuur onder de slogan: Meer groen, meer concentratie en minder medicijnen.

Bronnen
•    Hermans, CMF (2015) Effect van de natuur op gezondheid http://www.wageningenur.nl/nl/Dossiers/dossier/Effect-van-natuur-op-gezondheid.htm
•    de Vries, S e.a. (2015) Groen en ADHD medicatie gebruik door kinderen  – onderzoeksverslag   http://www.wageningenur.nl/upload_mm/f/5/a/266eb390-47c0-4dfd-98c6-f127d40cc904_Alterra-rapport%202672%20Groen%20en%20gebruik%20ADHD-medicatie%20door%20kinderen.pdf
•    Van der Zee, R. (2016) Meer groen, minder adhd-medicatie.  Balans magazine mei 2016, p.23
•    http://www.groenkennisnet.nl/nl/groenkennisnet/show/Relatie-tussen-ADHDmedicatie-kind-en-groen.htm
•    http://www.ggzbelangenplatform.nl/wordpress/?p=1667
•    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24953038
•    http://ced.berkeley.edu/downloads/research/LUP.parks.pdf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


//]]>