SPORTEN ESSENTIEEL VOOR MENSEN MET ADD EN ADHD SYMPTOMEN
4 maart 2016
Een bijzonder ADHD verhaal op school – deel 1
14 mei 2016
Show all

De voordelen van ADHD

Ontdek de positieve kanten van ADHD symptomen!
Door dr. Emily Kensington, ADHD specialist

foto levenskracht

De voordelen van ADHD en ADHD symptomen
Als arts, gespecialiseerd in de behandeling van ADHD symptomen en als moeder van een zoon met ADHD, ben ik vertrouwd met de negatieve kanten van de stoornis ADHD.
In de loop van mijn praktijkuitoefening begon er zich echter een unieke trend zichtbaar te maken. Veel van mijn patiënten begonnen, hoewel soms best gefrustreerd door hun stoornis, duidelijke voordelen van hun ADHD symptomen te ontdekken en waardering te ontwikkelen voor de manier waarop hun ADHD hen hielp in de wereld te staan. Veel van hen zouden zelfs niet willen ruilen met iemand zonder ADHD!

Multitasken
Veel mensen met ADHD symptomen hebben totaal geen probleem met het managen van meerdere projecten, taken of activiteiten tegelijkertijd. In feite zijn ze daar vaak nou juist heel goed in, ze varen er wel bij en het verstoort hun productiviteit in het geheel niet.

Het vermogen scherp te focussen
De zogenaamde ‘hyperfocus’ is een aspect van ADHD dat een uitermate gunstig effect kan hebben op de productiviteit en wordt hoog gewaardeerd door scholen en werkgevers. Zelfs als de intense focus maar kort duurt, kan de ADHD’er in die korte tijd veel bereiken. De sleutel hierbij is de persoonlijke interesse van de ADHD’ers voor de uit te voeren taak of opdracht. Zijn ze echt geïnteresseerd, dan kunnen ze zich voor langere tijd blijven focussen.

Creativiteit en het bedenken van nieuwe ideeën
De snelle en flexibele geest van een ADHD’er kan vaak vijf nieuwe ideeën spuien voordat je maar de gelegenheid krijgt het eerste idee te analyseren. De reden is dat het ADHD-brein veel sneller informatie verwerkt.
Mensen met ADHD kijken op een andere manier naar de wereld en zien alles van meerdere kanten, waardoor ze  goede probleemoplossers zijn. Hierdoor zijn ze vaak ook in staat problemen te zien aankomen voordat ze ontstaan.
Om meer effectief hierin te zijn en niet chaotisch over te komen, is voor deze mensen de sleutel om te leren af en toe voldoende afstand en rust te nemen om hun vele ideeën te ordenen en duidelijk te formuleren.

Overvloedige energie en creativiteit
Mensen met ADHD symptomen zijn over het algemeen bijzonder actief en spraakzaam. Hoewel ze anderen die geen ADHD hebben kunnen vermoeien, kan zo’n hoog energieniveau op vele manieren positief worden aangewend. Ze kunnen vaak het werk van twee mensen tegelijk aan en kunnen lang achter elkaar doorwerken. De sleutel is dat de activiteit interessant genoeg is en in geen geval saai!

Adrenaline junkies: goede crisismanagers
Mensen met hoge energie en scherpe focus zijn zeer waardevol in elke crisis. ADHD’ers doen het goed in de prikkelrijke en chaotische omstandigheden waar anderen voor terug zouden deinzen.

Ondernemende geest: risiconemers
Impulsiviteit is een van de meest kenmerkende  ADHD symptomen. Impulsief gedrag behelst per definitie het nemen van risico’s en actiegericht zijn.

Deze voordelige ADHD symptomen zijn zeer bruikbaar in de wereld van technologie en in de zakenwereld. Daarom zien we dat zo veel machtige CEO’s en succesvolle zakenmensen de diagnose ADHD hebben, zoals Bill Gates van Microsoft, Davis Neelman van Jet’s Blue, Kinko’s eigen Paul Orfala en vele anderen.
Zij schrijven allemaal een belangrijk deel van hun creativiteit en succes toe aan hun ADHD. Het is zelfs zo dat heel veel van de succesvolste mensen ADHD hebben.

De kracht van een positief zelfbeeld

Waarom is nou het erkennen van de voordelen van ADHD symptomen zo belangrijk voor ADHD’ers, behandelaars, en de wereld in zijn algemeen? Het is vooral een krachtige erkenning van de unieke, positieve eigenschappen en de veerkracht van het individu.

Zo een op kracht gebaseerd, positief perspectief kan een cruciaal verschil maken voor degenen die floreren met hun ADHD en vooral voor degenen die negatief door de ADHD bestempeld worden.

We weten allemaal dat een positieve benadering heel veel uitmaakt bij het helpen het anders-zijn te overwinnen!

Dus onthoud dat, hoewel sommige ADHD’ers ongeremd en ongeorganiseerd mogen lijken, zij een enorm menselijk potentieel bezitten dat artsen, wetenschappers en de wereld nog maar net beginnen in te zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


//]]>